lördag 17 februari 2007

7 nycklar för en sund viktminskning

Råden kommer från netdoktor.se

Genom att följa dessa sju tips lägger du grunden till en sund viktminskning som du kan hålla över en längre tid:


Öka intaget av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Dessa produkter är av naturen magra. Börja med att plocka på grönsakerna först så att det inte finns så mycket plats kvar för resterande livsmedel. Grundregeln bör vara att halva tallriken ska bestå av grönsaker. Bara genom att följa denna enkla regel som går man i regel ned i vikt. Om du bara kommer ihåg en enda sak i denna artikel, se då till att komma ihåg detta tips! Exempel på bra grönskaker är broccoli, paprika, blomkål, majs, vitkål eller ärtor. En fälla som många går i är att de äter grönsaker i feta majonnäsröror, gratänger eller friterat. Friterad och majonnäsrik mat bör naturligtvis minimeras.


Sträva efter att följa "tallriksmodellen". Den skall ses som ett tankeverktyg till hur du skall fördela de olika livsmedlen på tallriken. Som du redan vet bör halva tallriken bestå av grönsaker. På den andra halvan fördelas lika delar protein och kolhydrater. Kolhydrater utgörs av pasta, ris, potatis och eller bröd. Det är en gammal myt att vi blir feta av potatis och bröd. Protein får vi från kött, fisk, fågel, ägg, ost, ärtor, bönor och linser. Kött, fisk och ägg ger förutom ett bra proteinvärde viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Generellt sätt är allt kött magert. Även en något fet kötträtt kan bli bra om du använder dig av tallriksmodellen. Exempelvis är inte hamburgare förbjuden mat. Utesluter du pommes frites och kompletterar med sallad och eventuellt en frukt så blir helheten bra.


Minska användningen av fett. Fett kan vara både synligt och dolt. Exempel på synligt fett är smör, olja och fettkanter på kött som som man ser. Exempel på dolt fett är det som göms i såser, bakverk och glass. Det finns många enkla saker du kan göra. Använd lättprodukter som exempelvis lättmjölk. Väljer du fettsnåla mejeriprodukter till vardags kan du ofta minska energiintaget betydligt. Välj nyckelhålsmärkta charkuteriprodukter. Minska på smörgåsfettet genom att bre ett tunt lager på smörgåsen. Ett 10 grams margarinpaket bör räcka till 2-3 brödskivor. Använd fettsnåla matlagningssätt som kokning, mikrougnstillagning och grillning.


Undvik högt intag av socker. Se upp med drycker. Vanliga drycker som till exempel läsk, juice och saft innehåller vanligtvis mycket socker. Låt vanligt vatten släcka törsten och komplettera med lite annan dryck för att det är gott eller festligt. En fälla är många av lättdryckerna. De innehåller mindre energi än en "vanlig" dryck, men ger ändå relativt många kalorier. De drycker som rubriceras som "lightdrycker" är dock oftast mycket kalorisnåla


Undvik frekventa och stora intag av alkohol. Alkohol innehåller mycket energi i sig. Dessutom tenderar vi att äta onyttig mat och tillbehör som till exempel jordnötter när vi dricker öl, vin eller sprit.


Minska på matportionerna. Ät hellre fler mindre mål än ett fåtal stora. När du känner att du inte längre är hungrig bör du sluta äta. Känner du dig fortfarande sugen, ta då mer av grönsakerna eller avsluta med en frukt som efterrätt.


Ät minst tre huvudmål och två mellanmål per dag. Eftersom du äter mindre måltider ska du kompensera med att sprida matintaget över fem mål. Vitsen är att du får en jämn, hög förbränning och du aldrig känner dig hungrig. Att hoppa över måltider motverkar möjligheterna till ett balanserat kostintag. Kroppen tror att du svälter, och reagerar med att vilja ta in ett för mycket energi. Många som bantar hoppar ofta över en eller ett par måltider i tron att de går ner fortare i vikt. Problemet är bara det att hoppar man över en måltid sjunker blodsockret och man faller lättare för frestelsen att äta chokladkaka på vägen hem från jobbet. Alternativt är man så hungrig att man vräker man i sig stora ostmackor medan maten står på spisen. Ett bra mellanmål kan vara något så enkelt som en frukt.

Kalla fakta: Använd ditt sunda förnuft, du vet exakt vad det är som gäller. Tror du på "Flygvärdinnemetoden" eller "Annanasdiet" är du korkad.

Inga kommentarer: